Een sportieve gemeente

Wat wij willen

Eén. Een correct beheer van onze infrastructuur

  • Onze prioriteit is om te investeren in onze huidige gemeentelijke sporthallen om de infrastructuur te verbeteren, zodat sport in de best mogelijke omstandigheden kan worden beoefend. Bovendien ondersteunen we het beheer hiervan om de bezetting van de hallen zoveel mogelijk te rationaliseren in functie van de behoeften van de lokale bevolking.
  • We maken de sporthallen op scholen vrij toegankelijk.
  • Wij zijn tegen de privatisering van het gemeentelijk sportplein Corneille Barca (in Anderlecht). Deze site is een van de mooiste van het Gewest. Onlangs ontving hij belangrijke subsidies. Hij ondersteunt tientallen kleine amateurclubs. De gemeente wil echter het beheer van de site overdragen aan de "Jongerenschool" van Union, zonder tegenprestatie. Het huidige ontwerp van overeenkomst biedt geen enkele garantie voor het voortbestaan van amateurclubs noch voor de sociale en democratische missies van de site. Dat is onaanvaardbaar.
  • We beheren planning en slots van sportinfrastructuren op transparante wijze en in functie van objectieve, prioritaire behoeften in overeenstemming met onze gemeentelijke politieke visie.

Twee. Lichaamsbeweging voor iedereen aanmoedigen

  • We voeren sportcheques in om jongeren een betere toegang tot sportactiviteiten te geven.
  • We pakken het probleem van de zwemlessen serieus aan om tot oplossingen te komen: er werd niet goed geanticipeerd op de werkzaamheden aan het gemeentelijk zwembad en nu zitten honderden jongeren zonder zwemles.
  • We organiseren sportprogramma's en -evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn, in de publieke ruimte met name in de zomer. We ontwikkelen ons aanbod aan kwalitatieve street workouts. 
  • We pleiten voor een harmonisering (naar beneden toe) van de tarieven voor gemeentelijke sportcentra in het hele Brusselse Gewest. We weigeren dan ook niet-ingezetenen van de gemeente meer te laten betalen voor gemeentelijke sportcentra.
  • We willen een sportontwikkelingsplan voor elke gemeente en op gewestelijk niveau. We willen dat het sportregister van het gewest zo snel mogelijk wordt gepubliceerd. We willen dat er in Brussel meerdere openluchtzwembaden komen. Dat is absoluut noodzakelijk, vooral sinds de sluiting van Océade na de Neo-projecten.
  • We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat sportcentra een inclusief aanbod bieden waar iedereen zijn plaats kan vinden. Er wordt speciale aandacht besteed aan meisjes en vrouwen, die maar al te vaak worden uitgesloten van sportactiviteiten. We stimuleren de samenwerking tussen dagcentra voor mensen met een beperking en sportcentra. Hetzelfde geldt voor woonzorgcentra.  
  • We richten ons op sportactiviteiten op school: Hoe vroeger een jongere eraan begint, hoe groter de kans dat hij of zij een leven lang aan sport zal blijven doen. We ontwerpen speelplaatsen om kinderen aan te moedigen om aan lichaamsbeweging te doen.

Drie. De sportsector ondersteunen

  • We creëren een gemeentelijke sportcommissie die alle sportactoren samenbrengt, met als doel tegemoet te komen aan lokale behoeften en solidariteit te kweken tussen de verschillende actoren.
  • We hebben vertrouwen in de ervaring en expertise van de clubs en versterken hun financiering. We ontwikkelen een echt partnerschap met sportclubs die voldoen aan de verwachtingen van overheidsinstanties. We maken komaf met het "strooibeleid", dat erin bestaat kleine subsidies uit te delen zonder enige echte politieke visie op sport. 
  • We pleiten voor een statuut voor sportmedewerkers: instructeurs, opvoeders, coaches, enz. Vrijwilligers vertegenwoordigen ook een meerwaarde voor organisaties en verenigingen, maar laat ze geen goed opgeleid personeel vervangen.