Een schone en aangename gemeente

Wat wij willen

Eén. Zorgen voor een gezonde en aangename leefomgeving

  • We zullen prioritair een deel van onze nieuwe inkomsten inzetten voor de versterking van onze veegploegen, ons personeel voor sensibilisering en het uitschrijven van boetes, de aankoop van efficiëntere en meer ergonomische apparatuur en de ontwikkeling van onze infrastructuur. 
  • Voor de inzameling van het grofvuil zullen we elke maand in zes vaste wijken een mobiel afvalinzamelingscentrum opzetten. Bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand op het Jacques Franckplein, elke eerste dinsdag van de maand op het Moricharplein enzovoort. Door de week moeten die inzamelingscentra ook 's avonds open zijn.
  • We zullen investeren in sensibiliserings- en opvoedingscampagnes over netheid en respect voor het milieu: met huis-aan-huisbezoeken door buurtreinigers, animatie in alle plaatselijke scholen vanaf de kleuterschool, de aanwerving van veldreinigers, de organisatie van een opruimdag met uitleg over afvalscheiding en advies over de recyclage van afval. We lanceren een campagne "Ik heb respect voor mijn straatveger" om mensen bewust te maken van de noodzaak van respect voor het harde werk van de gemeentearbeiders en om onbetamelijk gedrag tegen te gaan.
  • Voor de bestrijding van onbetamelijk gedrag gaan we eerst en vooral inzetten op preventie. Maar dat zal niet volstaan. Recidivisten of gedrag dat een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de bewoners en het milieu, worden bestraft.
  • We zullen zorgen voor schone openbare toiletten in de buurt van parken en grote pleinen.
  • We willen regelmatig in de wijken bijeenkomsten organiseren met de bewoners, om de problemen te identificeren maar ook om het bewustzijn over netheid te vergroten. We ontwikkelen "netheidsreferenten" die de bewoners kunnen contacteren, met een voor het publiek toegankelijk lokaal. 
  • Op regionaal niveau willen we ondergrondse containers voor selectieve sortering plaatsen in elke wijk: organisch afval, plastic, karton, glas en huishoudelijk afval, zoals de nu al bestaande glascontainers. 
  • We pleiten voor twee ophaalacties van oranje vuilniszakken en het behoud van twee ophaalacties van witte zakken, in tegenstelling tot wat de regering (PS/Vooruit-Ecolo/Groen-Défi) heeft besloten. Het leven moeilijk maken voor gezinnen die vaak in (kleine) flats wonen, is oneerlijk en werkt niet. 

Twee. Brussel zonder afval

  • We installeren drinkwaterfonteinen in elke wijk van de gemeente.
  • We richten werkplaatsen in voor de herstelling van elektrische apparaten, meubels en kleding of om ze uit elkaar te halen en de herbruikbare onderdelen te bewaren. We ondersteunen repaircafés, ruil- en donatiemarkten en tweedehandswinkels.
  • We verplichten de supermarkten hun onverkochte goederen te doneren aan verenigingen die hulp bieden aan behoeftigen. Waar nodig volgen er sancties.  
  • Om druk uit te oefenen op de Brusselse regering zullen we campagne voeren voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen, zoals nu al bestaat voor glazen flessen.
  • In samenwerking met Vivaqua lanceren we sensibiliseringscampagnes over het belang van het drinken van kraanwater in plaats van het duurdere en minder milieuvriendelijke flessenwater.