Een democratische commune zonder franjes

Wat wij willen

Eén. Meer controle en participatie

  • We willen het recht van de burgers om vragen te stellen aan de gemeenteraad uitbreiden. De laatste meerderheid heeft dit recht beperkt. We willen ook een initiatiefrecht invoeren zodat we punten aan de agenda kunnen  toevoegen en voorstellen ter stemming aan de gemeenteraad kunnen voorleggen.
  • We stellen voor om volksraadplegingen (stemmingen, referenda) te organiseren over elke gemeentelijke kwestie als 5% van de bevolking hierom vraagt. De verantwoordelijken voor het initiatief bepalen de formulering van de vragen; er is geen drempel voor deelname. De gemeente moet zich ertoe verbinden het resultaat van de raadpleging te respecteren.
  • De PVDA wil de gemeente ook verplichten om dergelijke volksraadplegingen te organiseren over bepaalde belangrijke kwesties zoals grote bouwprojecten, de toekomst van de gevangenissite of het nieuwe verkeersplan.
  • We betrekken de omwonenden en luisteren naar hen voor we een beslissing nemen. Niet alleen door de organisatie van bijeenkomsten, maar ook door de burgers naar hun mening te vragen daar waar ze zich bevinden (op openbare pleinen, markten, clubs) of door huis-aan-huisenquêtes.
  • De lokale overheid moet zich ertoe verbinden rekening te houden met de resultaten van de openbare raadplegingen. Zo is de vergunning voor de Parklaan na een recordopkomst en maar liefst 70 % tegenstemmen onaanvaardbaar.
  • We willen een grotere rechtstreekse deelname aan bepaalde gemeentelijke diensten aanmoedigen via gebruikerscomités of belangengroepen, in het bijzonder voor het OCMW, de huurders van de Regie, de bewoners van woonzorgcentra, ouderverenigingen, personen met een beperking, jongeren, enzovoort. Het schepencollege en de gemeenteraad moeten rekening houden met hun mening.
  • De gemeentesecretaris, die ervoor moet zorgen dat de administratie soepel functioneert en iedereen gelijk wordt behandeld, moet op basis van de voorzieningen in de wet worden beoordeeld, wat nu niet het geval is.
  • De driemaandelijkse gemeentekrant, die dankzij overheidsgeld in alle brievenbussen wordt verspreid, kan niet langer een uithangbord zijn voor de vertegenwoordigers van de meerderheid. Daarnaast moet ze toegankelijk zijn voor het publiek.
  • We willen dat de gemeente de verplichting om te reageren op schriftelijke en mondelinge vragen van raadsleden beter naleeft. Hetzelfde geldt voor het recht van de raadsleden om administratieve documenten in te zien. Bij ongemakkelijke kwesties wordt de oppositie al te vaak gemuilkorfd. Dit is ook het geval bij de ondervraging van burgers en dat is onaanvaardbaar. Om een analyse te vergemakkelijken willen wij ook dat de cijfers digitaal beschikbaar zijn. Bovendien moeten de raadsleden weer een amendement kunnen indienen tijdens de vergadering. De meerderheid van PS/Vooruit en Ecolo/Groen heeft dit recht jammer genoeg afgeschaft.
  • De debatten in de gemeenteraad zijn toegankelijk voor het publiek, maar je moet wel naar de vergaderzaal gaan en die kan geen grote aantallen mensen aan. Daarom moeten de debatten worden opgenomen en live worden uitgezonden op internet. Dat de meerderheid PS/Vooruit en Ecolo/Groen dit verzoek blijft weigeren, is onbegrijpelijk. Daarnaast moeten er notulen worden gemaakt van de discussies tijdens de gemeenteraadsvergadering. Die notulen moeten na elke vergadering op de website van de gemeente worden gepubliceerd, wat nu niet gebeurt.
  • We willen ook dat elke ambtenaar en elke burger een klacht over misbruik of corruptie kan indienen via een "ethische brievenbus". Klokkenluiders, vooral die in de lokale overheid, moeten worden beschermd.
  • Participatie en toegang tot informatie over wat er op lokaal niveau gebeurt, moet voor alle burgers gewaarborgd zijn. We willen open source online platforms opzetten die alle informatie van de lokale overheid samenbrengen. Die platforms moeten in publieke handen blijven. We bieden in de gemeente gratis wifi aan. Er moeten openbare plaatsen zijn waar mensen gratis en onbeperkt kunnen verbinden met het internet.

Twee. Transparantie en plafonnering van de verloning

  • Alle leden van de gemeenteraad moeten hun openbare en privéfuncties, hun bezittingen en al hun vergoedingen openbaar maken.
  • We willen een bovengrens instellen voor de bezoldiging van de burgemeester en wethouders. Die bovengrens moet rekening houden met alle inkomsten, in het bijzonder particuliere inkomsten.
  • De presentiegelden voor de vertegenwoordigers van de lokale overheid worden teruggebracht tot het wettelijke minimum en de frequentie van de betaalde vergaderingen zal worden verlaagd.
  • Extra vergoedingen en voordelen in natura voor vertegenwoordigers die deelnemen aan verschillende overheidsorganen, worden afgeschaft.

Drie. Openbare en democratische bedrijven

  • De nieuwe gemeentelijke, intergemeentelijke en regionale bedrijven moeten transparant en democratisch georganiseerd zijn, zoals de burgerbedrijven 2.0. Ze worden rechtstreeks democratisch gecontroleerd door verkozen raden van bestuur, vertegenwoordigers van verenigingen, werknemers, gebruikers, het maatschappelijk middenveld en rechtstreeks verkozen burgers.