Een gemeente die kwaliteitsbanen creëert

Wat wij willen

Eén. Sterke gemeentelijke diensten die opkomen voor de rechten van iedereen, tegen commercialisering

  • We zullen het huidige privatiseringsbeleid terugdraaien. De meerderheid van PS/Vooruit en Ecolo/Groen in Sint-Gillis heeft net het merk Voo, dat de gemeente in handen had via de kabelmaatschappij BruTele, verkocht aan de privésector. Sectoren met een toekomst verdienen het om door en voor het collectieve belang in handen te worden genomen.
  • We moeten eveneens een stap terugzetten wat betreft de uitbesteding van bepaalde taken: onderhoud en schoonmaak van gebouwen, begrafenis op het kerkhof, beroep op PWA-medewerkers in crèches of tegen betaling per dag in scholen, enz.
  • We pleiten voor de herintegratie van VZW's in gemeentelijke diensten waaraan gemeentes diensten van algemeen belang hebben uitbesteed: centrum voor sociale recycling, sportvoorzieningen, activiteiten en cursussen voor kinderen, musea, enz.
  • We luisteren naar gemeentepersoneel en nemen hun expertise op het gebied van dienstverlening serieus. We behouden en investeren liever in publieke expertise dan te betalen voor dure diensten van externe particuliere adviesbureaus.

Twee. Het goede voorbeeld geven als werkgever

  • We zullen respect tonen voor de werknemers van gemeentelijke diensten. Er wordt naar hun vertegenwoordigers geluisterd, ze worden geïnformeerd en geraadpleegd en ze krijgen een fatsoenlijk lokaal ter beschikking. Klachten over pesten worden serieus genomen en transparant behandeld. Tot slot moet de gemeente de wet naleven door psychosociale risicoanalyses uit te voeren. We hebben een actieplan nodig om de oorzaken van burn-out aan te pakken (zoals werkdruk door een personeelstekort). Zo'n hoog verzuimpercentage (soms meer dan 10%!) is een signaal dat we serieus moeten nemen. In de woorden van het gemeenschappelijk vakbondsfront van Sint-Gillis: "human resources management mag er niet enkel voor zorgen dat mensen wegvluchten of ziek worden". De gemeente heeft een echte revolutie nodig op het gebied van welzijn op het werk.
  • Sterke overheidsdiensten steunen op gemotiveerde werknemers, dankzij een beleid van welzijn op het werk, maar ook dankzij een fatsoenlijk loon en een stabiele, kwaliteitsvolle status. We hervatten het benoemingsbeleid van personeel (statutarisering), dat al enkele jaren volledig is losgelaten. Sint-Gillis is zelfs de slechtste Brusselse gemeente geworden wat het aantal aangestelde personeelsleden betreft. Alleen al onder de laatste meerderheid van PS/Vooruit-Ecolo/Groen daalde het aandeel statutair personeel van 21% naar 16% (het gewestelijke gemiddelde is 37%). Sommige diensten, zoals de crèches, zijn zwaar getroffen: vandaag de dag zijn er geen kinderverzorgsters vastbenoemd, wat een vorm van discriminatie is.
  • Het beleid om van niveaus E naar hogere niveaus te gaan, moet worden voortgezet. Dit zou een automatische overgang moeten zijn na 5 jaar dienst. Op termijn zouden er geen niveaus E meer moeten bestaan.
  • Steun aan de strijdbeweging tegen "lage lonen" in de ambtenarij. LRB-medewerkers (lokale en regionale besturen) mobiliseren zich al maanden om hun stem te laten horen voor een loonsverhoging. In Brussel zijn hun inkomens veel lager dan in andere gewesten (ondanks de veel hogere huurprijzen) en de loonbarema's zijn al jaren niet verhoogd. We pleiten voor een loonsverhoging van 10%. Hierbij gaat de prioriteit uit naar de niveaus E, daarna de niveaus D enz. Het lokaal niveau moet het Gewest onder druk zetten en initiatieven nemen.
  • We gaan de 30-urige werkweek uitproberen op enkele gemeentelijke diensten om het debat over een collectieve arbeidstijdverkorting vooruit te helpen. De ervaring van de gemeente Göteborg heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd voor het creëren van banen. Al bijna een eeuw lang zorgt de arbeidersbeweging ervoor dat een deel van de productiviteitswinst naar hen doorstroomt in de vorm van kortere werktijden. Maar deze beweging kwam tot stilstand in de jaren 80. Hoog tijd om het tij te keren!
  • We voeren een handvest tegen sociale dumping in. We accepteren alleen volwaardige banen op de gemeentelijke werven. Geen wirwar aan samenstellingen en onderaannemingen waarbij de sociale rechten en veiligheid van werknemers volledig worden genegeerd.
  • Opleidingstrajecten, sociale tewerkstelling en het 'Artikel 60'-systeem zouden bijkomende stabiele banen moeten creëren die bestaande stabiele banen niet kunnen vervangen.
  • Gelijk loon voor gelijk werk. Werknemers die dezelfde functie uitoefenen, moeten tegen dezelfde loonbarema's worden betaald: zorgkundigen naar niveau C, gemeenschapswachten naar niveau D, kinderverzorgers naar niveau C, buitenschoolse opvang naar niveau C, enz.
  • We stellen een diversiteitsplan op voor gemeentelijke besturen en diensten. Het gemeentepersoneel moet een weerspiegeling zijn van de diversiteit van de bevolking. De wet stelt bijvoorbeeld de minimale werkgelegenheidsgraad van personen met een handicap op 2,5%, maar Sint-Gillis zit slechts op 1,4%.

Drie. Steun voor lokale handelaars

  • Stedelijke faceliftprojecten (bijv. Parvis, enz.) moeten ook oog hebben voor een winkelaanbod dat voldoet aan de behoeften van de huidige bewoners. Openbare ontwikkelingen mogen niet dienen om het aanzien en de prijzen te verhogen ten koste van bestaande kleine handelaren en de lokale bevolking.
  • Gevestigde winkeliers moeten deelnemen aan en geraadpleegd worden over gemeentelijke projecten, omdat hun mening belangrijk en waardevol is. Het is bijvoorbeeld niet correct dat ze niet betrokken worden bij de hervormingen van het parkeer-, mobiliteits- en marktbeleid.
  • De gemeente zou de lokale winkeliersverenigingen moeten steunen door ze te helpen met hun beheer en hun projecten en een veel actievere promotie van hun activiteiten en festiviteiten.
  • Evenementen zoals die in de Fortstraat op 1 mei of de grote brocantemarkt moeten meer steun krijgen en navolging vinden op andere plaatsen en momenten van het jaar. Vooral in de kerstperiode zijn investeringen nodig, onder andere voor de creatie van een veel warmere sfeer (met verlichting, livebands, enz.).
  • De Zuidmarkt en zijn identiteit moeten worden ondersteund. De markt op het Sint-Gillisvoorplein moet zijn vroegere populariteit terugwinnen en een gevarieerder aanbod bieden tegen betaalbare prijzen. De uitstraling van een markt heeft een positieve invloed op de buurt.
  • Het beste beleid ter verdediging van de kleine handelaars is een beleid dat zich verzet tegen de privileges van multinationals (vooral hun schandalige belastingvoordelen), en tegelijk opkomt voor de koopkracht van de consumerende werknemers en gezinnen: we moeten de prijzen bevriezen (vooral energie en huur), de belastingen op essentiële goederen verlagen, armoede en sociale uitsluiting bestrijden, een einde maken aan de oneerlijke belastingen (parkeren enz.), de wet van 1996 afschaffen (die vakbonden verhindert om vrij te onderhandelen over lonen) enzovoort.

Vier. Vechten voor investeringen in de behoeften van haar inwoners en duurzame werkgelegenheid

  • We mogen geen genoegen nemen met beroepsopleidingen of onderbetaalde stages, maar moeten onze Lokale Missie versterken zodat ze onze jongeren goed kan ondersteunen tot ze een fatsoenlijke baan hebben gevonden. Bovendien zal die de nodige instrumenten krijgen zodat ze kan anticiperen op de personeelsbehoeften van de bedrijven in de gemeente, en zal ze overeenkomsten opstellen zodat die bedrijven meewerken om jongeren op te leiden en aan te nemen.
  • De Regie voor Grondbeleid van de gemeente zal haar commerciële huursector blijven ontwikkelen - tegen lage huurprijzen - om de duurzame economie te helpen ontwikkelen, maar die winkels moeten ook afgestemd zijn op de behoeften en portemonnees van de aanwezige bevolking in plaats van op die van een potentiële elite die niet in de gemeente woont.
  • In de context van een wanhopig tekort aan banen - aangepast aan de realiteit van de lokale beroepsbevolking - en waarin dit zogenaamde 'tekort' aan banen vooral te wijten is aan een gebrek aan erkenning en het voortbestaan van discriminatie, verwerpen we elke logica die de 'jacht op werklozen' rechtvaardigt.
  • De gemeente zal geen bijkomende "toeristische zones" creëren: dergelijke uitzonderingen zijn niet meer dan voorwendsels om winkels op zondag open te houden. Dit is schadelijk voor het persoonlijke leven van de werknemers.
  • De bevrediging van de reële behoeften zal een groot aantal banen in de publieke sector vereisen, en bijgevolg ook een herfinanciering van de lokale overheden. We zullen hiervoor vechten. Vanaf nu kunnen we de zaken stap voor stap en per prioriteit aanpakken. We zullen moeten investeren in het lokale onderwijs, de crèches, de schoonmaak, de jeugd- en sportdiensten en in de verbetering van andere lokale diensten. We willen ook investeren en banen creëren in de sectoren van de toekomst. We zullen bijvoorbeeld strijden voor de oprichting van een overheidsbedrijf voor de regionale productie en distributie van groene energie in plaats van particuliere bedrijven 20 jaar lang beslag te laten leggen op de daken van openbare gebouwen, zoals nu het geval is. We ijveren ook voor de oprichting van een intergemeentelijk of regionaal overheidsbedrijf voor de bouw, renovatie en isolatie van de woningen. Een ambitieus plan voor nieuwe woningen zal het recht op huisvesting voor iedereen garanderen en kan ook bijkomende werkgelegenheid genereren. Elke 100 woningen die we bouwen zal 150 tot 200 banen opleveren.
  • We willen een stedelijk investeringsbudget dat uitgaat van de sociale behoeften, maar ook volledige werkgelegenheid biedt. Dit is een totaal andere aanpak dan een beleid van cadeaus aan de bedrijven zonder enige voorwaarde voor nieuwe aanwervingen. Dat is nu het geval bij regionale of federale 'werkgelegenheidssteun' die ons miljarden kost en zelfs het behoud van de lokale werkgelegenheid en investeringen niet als voorwaarde stelt.

Vijf. Zich inzetten voor het algemeen belang en een echt democratische samenleving

  • De school moet de sociale emancipatie en persoonlijke ontplooiing van alle jongeren als doel hebben. Kritisch denken, solidariteit, teamwerk, democratisch debat, cultuur en gezondheid moeten centraal staan in het onderwijs. De beroepsbevolking opleiden enkel en alleen om aan de eisen van het patronaat te voldoen, mag niet langer het hoofddoel van het onderwijs zijn. De privésector hoort evenmin thuis op scholen. We verbieden de labeling van scholen door particuliere bedrijven zoals Apple.
  • We moedigen jongeren aan om deel te nemen aan het leven in de buurt en de samenleving door middel van burgerprojecten. We willen scholen die leerlingen aanmoedigen om “geëngageerde milieus” te organiseren. Scholen waar jongeren leren zichzelf te organiseren en deel te nemen aan de besluitvorming.